keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Riikinkukko samba-asu

Tämä asu on jo kokenut monta eri muutosta ja vaihetta. En ollut tyytyväinen alkuperäiseen päähineeseen, joten tein uuden. Myös olkakoristeet tein kahteen kertaan. :)

Tämä on ensimmäisiä asuja, mitä olen tehnyt (4-5vuotta sitten), mutta olen siihen vuoden sisään tehnyt muutoksia ja lisäyksiä. Alla on kuva alkuperäisestä päähineestä. Otin päähineestä talteen tietty vanhat hyväkuntoiset sulat. 


Tämä asu koostuu päähineestä, olkakoristeista, stringeistä, vyöstä, yläosasta, käsi- ja jalkakoristeista.

Päähineeseen olen käyttänyt noin 150 riikinkukon pyrstösulkaa sekä olkakoristeisiin noin 40 riikinkukon miekkasulkaa ja 10 riikinkukon pyrstösulkaa. Muuten asussa on kulta- ja vihreäväriteema. Itse riikinkukon pyrstösulista, sulan silmästä saa taas vähän sinisiä vivahteita. 


Yläosan olen ommellut itse. Otin vanhoista rintaliiveistä kaarituet talteen ja käytin niitä tukemaan rintoja. Yläosan olen päällystänyt sukkahousulla. Tässä vieressä on kuva tekemästäni yläosasta. Siinä yhdistyy samalla kaulakoru, joka kiinnitetään hakasella niskan taakse. 


Myös päällystin hyvänmalliset valmiit stringit sukkahousulla. Koristelin yläosan sekä stringit hot fix strassein, että tulisi kuvitelma, että kriittisillä kohdilla kehoa olisi vain timantteja iholla. Sain tämän idean Britney Spearsin musiikkivideolta "Toxic". Kyseessä ei ole vain kokovartalopuku. :)Vuonna 2014 äitiysloman aikana, keväällä aloitin ehostamaan lisää asua. Tein uuden päähineen sekä käsivarsiin ja sääriin koristeet. 

Tässä on kuva uudesta päähineestä vielä tekovaiheessa. Päähineen runko on tehty 2mm:n vahvuisesta rautalangasta, joka on kovajuotoksella koottu kasaan. Tässä vaiheessa olen sen pehmustanut, päällystänyt sekä aloittanut koristelun. Päällystin rungon kultaisella foliokankaalla. 

Päähineen tausta, johon sulat kiinnitetään on päällystetty vihreällä huovalla. 

Seuraavassa kuvassa huomaa, että taustan koristelut on aloitettu. Tein keskelle pienen alueen kultaisesta foliokankaasta. Liimasin kirkkaan keltaisia akryylinappeja kehäksi kultaisen kankaan ympärille. Sen jälkeen aloitin ompelemaan yksitellen vihreitä paljetteja koko lopun vihreän huovan täyteen. 

Paljetit ja koristeet yleensä kannattaa kiinnittää ohuella siimalla 0,15-0,2 mm vahvuisella. Paljetin reunat ovat terävät ja siten tavallinen ompelulanka pääsee hankautumaan rikki. Näin ei välttämättä käy päähineen kohdalla, mutta esim. yläosassa koristeet liikkuvat, kun asua käytetään. 

Tässä kuvassa päähine on valmis. Sulat kiinnitin kuumaliimalla. Halusin noita sulkien silmiä näkyviin paljon, joten lyhensin osan sulista ja kiinnitin niitä kerroksittain aloittaen lyhyemmistä sulista. Tässä kuvassa samalanvalosta johtuen sulat näyttävät ruskeilta, mutta toisenlaisessa valossa sulat näyttää vihreämmiltä. 


Seuraavaksi tein käsi- ja jalkakoristeet. Halusin tehdä koristeelliset ja sellaiset, joissa olisi vähäsen pitsimäistä vaikutelmaa. 


Oikealla on kuva käsikoristeiden tekovaiheesta. Tein ensin vahvemmasta kankaasta käsikoristeen, jonka päällystin kultaisella foliokankaalla. Foliokangas on hieman venyvää kangasta, joka venyessään ei kumminkaan palaudu täysin alkuperäiseen napakkuuteen, joten se vaatii vahvemman kankaan tueksi.  Ompeli kankaat keskenään siksaksilla kiinni. Näin ne eivät myös purkaudu. 
Oikealla on koristeltu käsikoriste. "Läpykkäät" tulevat ranteen ympärille kiinni nepparikiinnityksellä. Oikea puoli tulee käden keskisormen kohdalta kiinni kuminauhalla. Vasen puoli käsikoristeesta tulee kyynärtaipeeseen kiinni kuminauhalla. Samalla tekniikalla tein jalkakoristeet. Jalkakoristeisiin tein rautalangasta vahvikkeet. 

Tein myös kuminauhakiinnikkeet nilkkaosaan sekä pohkeen yläpuolelle. Ne puetaan pujottamalla jalkaan. Pohkeen kuminauhakiinnitykseen laitoin vielä koristeeksi roikkumaan kultaista helminauhaa, jotka sitten heiluvat kivasti tanssiessa. 

Tässä on kuva olkakoristeista. Olkakoristeiden runko on juotettu 2 mm:n vahvuisesta rautalangasta. Runko on pehmustettu sukkahousulla sekä päällystetty samalla kultakankaalla kuin muutkin asun osat. Olkakoristeisiin käytin vanhojen olkakoristeiden sulat hyödyksi. Valitsin tähän riikinkukon miekkasulkia. Alla olevasta kuvasta hyvin näkyy, miten riikinkukon sulka on monivivahteinen värimaailmaltaan. Siinä on vihreää sekä turkoosiakin sävyä. Ja seuraavaksi on kuvattuna olkakoriste takaapäin. Olen sulat kiinnittänyt erillisiin läpyköihin, jotka kiinnitetään runkoon neppareilla. Tämä järjestely helpottaa asun säilyttämistä sekä kuljettamista esiintymispaikalle. Olen lisännyt olkakoristeisiin kuminauhakiinnityksen, joka kiinnitetään selkäpuolelle rintaliivihakasilla. 


Ja alla on sitten tuore kuva koko asusta päälläni. Kuvan on ottanut harrastajakuvaaja, tuttuni Minna Leinonen. Täällä on vielä videolinkki, jossa tämä asu on päälläni esiintymiskeikalla Peevee baarissa: https://www.youtube.com/watch?v=sS-4MexMYPo. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti