sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Salsahamonen ja sambamekko

Hei taas kaikille

Fortalezan juhlanäytös on ohi ja on taas vähän vapautunut aikaa kirjoittamiselle. :) Esitykset menivät hyvin kaikilla ja saimme katettua järjestämisen kulut, sekä vähän varoja uusien esiintymisasujen hankintaan. :) 

Ajattelin nyt kertoa teille salsahamosen teosta. Se on tosi helppo ihan kotiompelijankin tehdä vaikka ihan tanssitunnille tai tanssilavoille kesäiltoja varten :) Kangaskaupoista saa ihanan pirtsakoita trikookankaita sekä yksivärisenä että kuvioituina. Myös itse tykkään pitää salsahametta tanssitunneilla legginsien kanssa. Hameen helmat heiluu ihanasti lantioliikkeen mukaan ;)

Tarvitset kangasta noin 2 m ja sopivaa ompelulankaa. Muista käyttää ompelukoneessasi trikoon ompeluneulaa. Tämä varmistaa, ettei kangas rikkoudu ja ompelun jäljestä tulee siistiä. Tietenkin muista ommella koneen trikooneuleella, joka samalla päättelee kankaan. 

Hamosesta voi tehdä hieman muuntelemalla myös mekon, mutta kerronpas ensin hameen tekemisen idean :)

Ota mitta omasta lantiostasi. Kankaan joustavuusta riippuen, vähennä siitä 1-10 senttiä pois. Eli jos on tosi joustavaa, jopa kahteensuuntaan joustavaa, ota 5-10 senttiä pois lantion mitasta. Leikkaa 20*mitan pituuden kokoinen pala. Tästä tulee vyötärökaitale. Ompele lyhyet sivut yhteen etupuolet vastakkain. Taita tämä kaksinkerroin ja kopaise vyötärölle/lantiolle, onhan se sopivan napakka ja että se mahtuu päälle. 

Leikkaa seuraavaksi hamosen kerrokset. Ne leikataan ympyränmuotoisiksi, mutta ensiksi kannattaa leikata vähän reilummat neliöt, joista taittelemalla kahdeksaan kertuuseen on helppo leikata ne ympyröiksi, että reunoista tulee tasaiset. Ensimmäinen neliö tulee olla 50*50 cm, toinen 70*70 ja kolmas 90*90. Mikäli lantiosi mitta on enemmän kuin 100 cm, tulee noihin neliöihin sekä aukkoihin (aukot leikataan vyötäröön ompelua varten ympyrän keskelle) lisätä 1-2 cm pituutta. 

Leikkaa ympyröihin keskelle 10-12 cm kokoinen aukko (taiteltuna). Leikkaa helman reuna aukosta mitaten 10cm:n, 20cm:n ja 30cm;n pituisiksi. 

Ompele sitten nämä kertuut joko yksitellen tai kerrallaan vyötärökaitaleeseen. Kiinnitä helmat lyhimmästä pisimpään. Muista kiinnittää helmat kunnolla nuppineuloin ja välillä venyttää vyötärökaitaletta, että helmat tulevat nätisti kiinni, tasaisesti. Helmaan voi tulla vähän rypytystä, mutta se ei haittaa. 

Tässä on kuva valmiista hamosesta. Olen tehnyt hameen helmat eri kankaista. Helmaa ei tarvitse päätellä. 
Vinkki: jättämällä helmat neliöiksi tulee myös kivan näköinen helma. 
 Hameen voi tehdä myös yksivärisenä. 


Yhdistämällä topin kaavaan, voi tehdä mekon. Tietenkin silloin ei tarvita vyötärökaitaletta, vaan helmat kiinnitetään paidan helmaan :). Kertuita voi olla myös vain kaksi tai enemmän kuin kolme. Yhdelläkin kertuulla saa kivan tanssihameen, mutta kannattaa muistaa tehdä helmasta sopivanmittainen. 

Alla olevan kuvan mekkokangas on tilattu www.kankaita.com:sta snake foil-kangasta oranssia väriltään. 

Kuvan ottanut Minna LeinonenEi kommentteja:

Lähetä kommentti